Giv Kejseren, hvad Kejserens er, og Gud, hvad Guds er
Kategorier: Prosa, Artikel, Genfortælling af bibelske tekster
Skrevet: 1941.xx.xx
Udgivet: 2022.02.06
Reference: Nordjyske 6. februar 2022 og Avisen Danmark 8. februar 2022
KMF-opstilling:
Forfatter: Kaj Munk
Udgivelsessted: Nordjyske Stiftstidende
Kommentar

Novellen er en gendigtning af den bibelske tekst om skattens mønt. Den unge Eli i historien følger Jesus. Eli hører Jesus svare farisæerne og herodianerne, at det acceptabelt at give kejseren skat. Derfor forlader Eli mesteren. Først flere år senere forstår Eli, at det afgørende i Jesu svar er dets sidste del: Giv Gud, hvad Guds er.

Novellen er sandsynligvis skrevet i efteråret 1941 og ligesom “Et Barndomsminde” sendt til Nationaltidende. Meget tyder på, at de to noveller ikke blev udgivet, fordi både Munk og Nationaltidende på det tidspunkt havde fået store problemer med censuren. I hvert fald stammer manuskriptet fra de papirer, som redaktøren for avisen, Aage Schoch, efterlod sig ved sin død.

Manuskriptet er erhvervet fra en privat samler af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet. Det er transskriberet af Mathine Ammitzbøll Andersen, Jette Vibeke Damsgård Madsen, Ricardt Riis og Peter Øhrstrøm.

Eksterne links

Et Barndomsminde

Transskriberet fil af dette dokument

Din browser understøtter ikke visning af PDF-dokumenter. Download PDFen istedet.

Filen kan downloades her: Giv Kejseren_010222.pdf

Hvis du har kommentarer til transkriptionen af dette dokument er du meget velkommen til at tage kontakt til os. Kontakt Peter Øhrstrøm.

Kildefiler til dette dokument (Tryk på et vilkårligt billede for at forstørre det)